İMAMOĞLU VE PAKDEMİRLİ'DEN MELEN BARAJI ZİRVESİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle Ankara’da bir araya geldi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle Ankara’da bir araya geldi. Pakdemirli ile İstanbul’a su sağlayacak en önemli projelerden Melen Barajı’nın geleceğini konuştuklarını aktaran İmamoğlu, “Kendileri bize, buranın ihalesinin yapıldığı ve ödeneği konusunda hiçbir sorun yaşanmayacağı şeklinde teminat vermiş oldu. Bu da bizi mutlu etti. Görünen o ki; 2023’ün Şubat ayında Melen Barajı bitmiş olacak. Dolma süresine de baktığımızda, aynı yılın sonunda, su dolmuş haliyle İstanbulluların hem kendi enerjisini üreten hem de su kapasitesini yılın tamamına yaygın biçimde karşılayan bir şekle kavuşacağını konuştuk” bilgilerini paylaştı.
ANKARA
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle Ankara’da bir araya geldi. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu ve DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’ın da hazır bulunduğu görüşme ardından açıklama yapan ve Melen Barajı konulu randevuyu kendisinin talep ettiğini belirten İmamoğlu, görüşmenin içeriğinin, İstanbul’un DSİ bünyesindeki su politikaları olduğunu aktardı. İmamoğlu, toplantıda yaşananları şu sözlerle dile getirdi:
“AMACIMIZ; ENTEGRE BİR ÇALIŞMA MODELİNE KAVUŞMAK”
“Amacımız, İSKİ kurumumuz başta olmak üzere, İBB ile Bakanlığımız ve DSİ’nin çok entegre bir çalışma modeline kavuşması” diyen İmamoğlu, “Burada aldığımız üç tane karar var. Biri; özellikle su planları üzerinden, master planı üzerinden iş birliği yapıp, her iki tarafın elindeki mevcut deneyim ve bilgileri paylaşarak, gelecek vizyonunu ortaklaştırmak. Bu konuda teknik arkadaşlarımız sürdürülebilir bir modelle çalışacaklar. İkinci uzlaştığımız konu; geçmişten bugüne Melen anlaşmasından dolayı süren, İBB’nin DSİ ile olan bir kısım mutabakat üzerinden ödeme planıyla ilgili çalışma. Gecikmiş ve birikmiş, yıllara sari bir takım ödemelerle ilgili uzlaşma komisyonuyla, sürecin netleştirilip, sağlıklı bir biçimde ödeme planının başlatılmasıyla ilgili” ifadelerini kullandı.
“2023’ÜN ŞUBAT AYINDA MELEN BARAJI BİTMİŞ OLACAK”
Üçüncü ve esas konunun Melen Barajı olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “2019’daki ziyaretimizden sonra, oradaki çatlakları gördüğümüzde bunu dile getirmiştik: O dönem, tamiratı veya tadilatıyla ilgili yatırım planına alınmamıştı. Ardından yatırım planına alındı. Şubat ayında ihalesi yapılmıştı. 2020 Haziran itibariyle de şantiye teslimi yapılmıştı. Akabinde de ben ziyaret etmiştim. Bu süreçleri kendisiyle paylaştık. Kendileri de bize, buranın ihalesinin yapıldığı ve ödeneği konusunda hiçbir sorun yaşanmayacağı şeklinde teminat vermiş oldu. Bu da bizi mutlu etti. Görünen o ki; 2023’ün Şubat ayında Melen Barajı bitmiş olacak. Dolma süresine de baktığımızda, aynı yılın sonunda, su dolmuş haliyle İstanbulluların hem kendi enerjisini üreten hem de su kapasitesini yılın tamamına yaygın biçimde karşılayan bir şekle kavuşacağını konuştuk. Bu süreci kendisi bize aktardı. Sayın Bakan’a bu konuda teşekkür ediyoruz” dedi.
“ORTAK DİL KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Bundan sonraki süreçte teknik kaygılar yaşamamak istediklerini belirten İmamoğlu, her iki kurumun da İstanbul su politikaları ve Melen gibi konularda ortak dil kullanmasının önemine dikkat çekti. Kamuoyunun, oluşturulacak bu ortak dille bilgilendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Özellikle Melen sürecinde entegre çalışacak bir teknik komisyonun, tarafımızdan oluşturulacağını ve DSi’ye bunu bildireceğimizi, DSİ ve İSKi Genel Müdürlerimizin de bu süreci yöneteceğini paylaştık. Üçlü bir mutabakat sağlamış olduk. Tümüyle ortak akıl ve kararla masadan kalkmak beni ziyadesiyle mutlu etti. Sayın Bakan ve Sayın Genel Müdürlere yürekten teşekkür ediyorum. Umarım sonu da güzel olur. Zira kuraklık, hala görüyoruz ki sadece Türkiye’mizi değil, bütün dünyayı zorluyor. Zorlamaya da devam edecek. Bu tür tedbirler, ülkemizin gözbebeği İstanbul’a dair çok faydalı olacaktır” diye konuştu.