VEKTÖRLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLÜYOR

Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, vektörle mücadeleyi İstanbul’un bazı noktalarında zorunlu kılıyor. Yılın her günü vatandaşlardan gelen şikayetler, İBB ekipleri tarafından çözüme kavuşturuluyor.

Haber Ajansı

Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, vektörle mücadeleyi İstanbul’un bazı noktalarında zorunlu kılıyor. Yılın her günü vatandaşlardan gelen şikayetler, İBB ekipleri tarafından çözüme kavuşturuluyor. 153 Beyaz Masa’ya 2019’da 82 bin 773, 2020’de ise 70 bin 546 vektörlerle mücadele talebi geldi. İBB’nin kararlılıkla sürdürdüğü çalışmalar sonucunda vektörlerle mücadele taleplerinde yüzde 15 azalma gözlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Daire Başkanlığı, insanlarda hastalık oluşturabilecek mikroorganizmaları taşıyan ve bulaştıran, çevreye zarar veren vektörlerle mücadele ediyor.

-611 PERSONEL GÖREV YAPIYOR-

İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü Vektörlerle Mücadele Birimi tarafından yılın 12 ayı aralıksız sürdürülen çalışmalarda; sivrisinek, karasinek, kene, fare, hamamböceği gibi vektörlerle mücadele ediliyor. 4’ü Avrupa, 2’si Anadolu yakasında olmak üzere 6 birim tarafında yönlendirilen çalışmalarda; 182 ekip ile 611 personel görevalıyor.

-VEKTÖRLER KIŞ UYKUSUNA GEÇMEDİ-

Mevsim normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle vektörler halen bazı noktalarda aktivitelerine devam ediyor. Mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar nedeniyle özellikle büyük su havzalarından suların çekilmesiyle küçük su birikintileri oluşuyor. Kış uykusuna geçmemiş sivrisinek gibi vektörler bu birikintilerde üreyerek çoğalıyor. Vektörlerle mücadele ekipleri tarafından tespit edilen bu noktalar; önce kayıt altına alınıyor, ardında da uygun biyosidal ürünler ve ekipmanlarla müdahale edilerek üreme tespit edilen alanlar ilaçlanıyor.

-2020’DE 70 BİN 546 VEKTÖRLERLE MÜCADELE TALEBİ GELDİ-

153 Beyaz Masa’ya 2019’da 82 bin 773, 2020’de ise 70 bin 546 vektörlerle mücadele talebi geldi. İBB’nin kararlılıkla sürdürdüğü çalışmalar sonucunda vektörlerle mücadele taleplerinde yüzde 15 azalma gözlendi.

Aynı zamanda vatandaşların da konuyla alakalı bilgilenmeleri ve kendi tedbirlerini almaları için çalışmalar yürütülüyor. “Vektör mücadelesinde kültürel mücadele” adı verilen bu çalışmalarda; sivrisineklerin üreme alanlarının yüzde 80’ninin insan eliyle oluşturulan, basit tedbirler alınarak üremenin engellenebileceği alanlar olduğuna dikkat çekiliyor.

-2022’DE KİMYASAL MÜCADELEDEN ZORUNLU HALLER DIŞINDA VAZGEÇİLECEK-

İstanbul genelinde kayıtlı olan 103 bin 123 adreste; 187 bin 839 sivrisinek üreme alanında yılın 12 ayı kontrol ve ilaçlama çalışması yapılıyor. Önceki yıllarda hava sıcaklıklarının düşmesi ile yalnızca kapalı alanlarda süren sivrisinek üremesi, bu yıl açık alanlarda da halen devam etmekte. 2020 yılında Vektörle Mücadele Bilim Kurulunu oluşturarak bilim temelli bir çalışmaya geçen İBB, 2022 yılında kimyasal mücadeleden zorunlu haller dışında vazgeçmeyi hedefliyor. Yapılan çalışmalarda öncelikli olarak Hacettepe Üniversitesi ve Cerrahpaşa Üniversitesinden bilimsel destek alınıyor. Bu kapsamda sivrisinek mücadelesi noktasında yerleşik bulunan ve yeni görülmeye başlanan türlerle ilgili yol haritası oluşturuldu. Elimizde bulunan ilaçların direnç testleri yapıldı. Etkinliğini kaybeden ve sivrisineklerde direnç oluşmuş ilaçlardan vazgeçilerek etkinliği yüksek yeni ilaçların temini noktasına gidildi. İlçe Belediyeleri, İSKİ, Mezarlıklar Daire Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı vb birimler ile koordinasyon toplantıları yapılarak; sivrisinek, karasinek gibi vektörlerle mücadelede organize çalışmalar gerçekleştirildi.