Denizli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin kahramanları anısına "Çivril ve Yöresi Milli Mücadele Programı" adlı bir etkinlik düzenledi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda Milli Mücadele kahramanları anlatıldı.Denizli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin100. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Çivril Belediyesi ve Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliğinde "Çivril ve Yöresi Milli Mücadele Programı" adlı program gerçekleştirdi. Koronavirüs tedbirleri ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan program Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde kortej ile başladı. Çivril Merkez Kapalı Pazaryeri’nde mehteran takımının gösterileri ile devam eden programa, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program kapsamında ayrıca Milli Mücadele döneminde kullanılan silah ve gereçlerin yer aldığı serginin açılışı da gerçekleştirildi.
Milli Mücadele döneminde Denizli'nin önemi
Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok’un açılış konuşması yaptığı programda Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin15 Mayıs 1919’da yaktığı Milli Mücadele ateşinin, tarihsel olarak çok büyük önem arz ettiğine dikkat çekildi. Prof. Dr. Turgut Tok, “Karşınızda modern dünyanın bütün gelişmiş teknolojisi ile donatılmış ordular var. Milli Mücadelemiz, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin dediği gibi yerden üç taş alıp fırlatarak onlarla mücadele etmenin ruhu ile başlamıştır” diye konuştu. Prof. Dr. Tok, anma etkinliklerinin yapılmasına öncülük eden başta Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a ve emek veren herkese teşekkür etti. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Kılıç ve öğretmen Münir Sayhan da, Çivril ve yöresinde Milli Mücadele döneminde yaşanılanları anlattı.
Belediye Başkanı Vural: “Çivril'de binlerce şehidimiz var”
Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural ise, gerçekleştirilen etkinliğin gençlere mili şuur aşılanması açısından faydalı olacağına inandığını söyledi. Başkan Vural, Çivril’in Türk milletinin bağımsızlığı kazanması esnasında büyük çabalar harcadığına dikkat çekerek, “Yemen’de, Çanakkale’de, Milli Mücadelenin değişik cephelerinde bu topraklardan binlerce şehidimiz var. Çivril geçmişte de bugün olduğu gibi Milli Mücadelede her türlü desteği vermiştir. İnşallah bu etkinlik geleneksel hale gelecek her yıl Çivril’de milli mücadeleyi anlatacağız” diye konuştu.
“Şanlı tarihimizi anlatacağız”
Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, bu tür etkinliklerin büyük önem arz ettiğini belirterek, gelecek nesillere Milli Mücadele dönemini ilçe ilçe anlatmaya devam edeceklerini kaydetti. Gökoğlan, “Bu kadim topraklar 1176’da Miryokefalon Zaferi ile Anadolu’nun tapusunu almıştır. Yine 101 yıl önce 1919 yılında Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğinde Anadolu’da işgale karşı en ateşli miting Denizli’de olmuştur. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Çivril Müdafa-ı Hukuk ve Reddi İlhak Cemiyeti Başkanı Çorbacızade Mehmet Ali Ağa gibi önde gelen büyüklerimizin önderliğinde milletimiz gerekeni yapmıştır. Çivrilimizde, Denizlimizde ve bütün ilçelerimizde ecdadımızı ve şanlı tarihimizi anlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.