Ahşap Konut Sistemleri BTÜ’de Tartışıldı
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) deprem kuşağında yer alan ülkemizin alışılagelmiş konut yapı tekniklerine göre farklı bir yaklaşım olan ahşap konut sistemleri ve hesaplama yöntemlerinin konu edildiği bir seminer düzenlendi. Ahşap Sanayici ve Profesyonelleri Derneği (AHŞAPDER) ve BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü iş birliğinde düzenlenen seminerde, AHŞAPDER Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kalafat, BTÜ Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal ile birlikte İnşaat Yüksek Mühendisi Fatih Söylemez sunum yaptı.
Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz: Ahşap Konut İçerisinde Yaşama Kültürünün Tekrar Gelişmesine Ve Canlanmasına Katkı Verecek Olanlar Da Yine Bizleriz
Ahşap yapı sektörüne ilgili olan orman endüstri mühendisi, ağaç işleri endüstri mühendisi, inşaat mühendisi, mimar ve iç mimar meslek gruplarının bir araya geldiği seminerde, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz selamlama konuşması yaptı. Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, BTÜ Orman Fakültesi olarak eğitim ve araştırmanın yanında bilginin faydaya dönüşmesi ve uygulamayı da çok önemsediklerini belirtti. Üniversite ve sanayi iş birliği çerçevesinde uygulanan Sektörel Eğitim Programı (SEP) sayesinde öğrencilerin staj hariç, yedinci yarıyılda 16 hafta sektörün içerisinde yer aldıklarını, çalıştıklarını ve böylece sektörün istediği niteliklerle donandıklarını bildirdi. SEP eğitiminin, mezuniyet sonrasında öğrencilere avantaj sağlayacağına inandığını da vurguladı. Dekan Prof. Dr. Yılmaz “BTÜ, uyguladığı SEP ile ülkemizdeki pek çok üniversiteye de öncü olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, “Ahşap konusu fakültemizdeki her üç bölümün de konusudur. Ormanların işletilmesi ve ağacın yetiştirilmesi ile orman mühendisleri, ahşabın işlenmesi ile orman endüstri mühendisleri ve ahşabın kent mobilyalarında ve tasarımında kullanımı ile peyzaj mimarları yakından ilgilidir. Ülkemizin geçmişinde var olan ahşap konut içerisinde yaşama kültürünün tekrar gelişmesine katkı verecek olanlar da hep beraber yine bizleriz. Bu kapsamda, AHŞAPDER ile işbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Bu toplantının verimli sonuçlar vermesini diliyorum” diyerek konuşmasına son verdi.
Başkan Kalafat: Ahşap Yapılar, Olası Depreme Karşı Can ve Mal Kaybını En Aza İndirgeyecek
AHŞAPDER Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kalafat da seminerde yaptığı konuşmada, ahşap konut sisteminden uzaklaşıp, betonarme yapıların artmasıyla ülkemizde gerçekleşen depremlerde ölüm oranlarının yükseldiğini belirtip, “Tek ve iki katlı ahşap konutların içerisinde yaşamamızı sağlayacak bir planlama uygulanmaya başlanmalıdır” dedi.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Kalafat, belirsiz bir zaman içerisinde olması beklenen depremlerin yıkıcı etkisine karşılık, Türkiye’deki konut stoğunun büyük bir kısmının çeşitli nedenlerle dayanımının az olduğunu da sözlerine ekledi. Başkan Kalafat, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyada bizim gibi deprem riski ile yaşayan ülkeler, atalarımızın da geçmiş dönemlerde kullandığı ahşap karkas sistemiyle bu işi kolayca çözmüşler. Hatta Japonlar kendi yapı sistemlerindeki eksikleri, Osmanlı karkas sistemini araştırarak edindikleri bilgi ile revize etmişlerdir. Biz AHŞAPDER olarak, ülkemizin yaşanacak olası bir deprem sonrasında enkaz altında kalacak, ekonomisini çökertecek kadar ağır bir tabloyla bir daha karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Olası bir depreme karşı can ve mal kaybını en aza indirgeyecek bir yapı sistemi olan ahşap yapı ile insanlarımızın yeniden tanışmaları istiyoruz”.
Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal: Sanılanın Aksine Ahşap Malzeme Yangına Karşı Dayanıklıdır
Seminerin ikinci konuşmacısı olan BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal’da konuşmasında yaşanılan çevre sorunları ve diğer etmenler nedeni ile dünyada yapı üretimi konusunda yeni arayışların ve yönelimlerin olduğunu kaydederken, “Biz de Türkiye olarak, çevre kirliğini en aza indirgeyecek ve insan sağlığına en uygun yapı malzemesi olan ahşabın, yeniden konut sistemlerinde kullanarak yapılarımızı imal etmeliyiz” dedi.
Yenilenebilir, sürdürülebilir ve doğal bir malzeme olarak ahşabın yapı sektörü için mükemmel bir malzeme olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Uysal “Ahşap iyi bir yalıtım malzemesi olmakla beraber, sanılanın aksine ahşap malzeme yangına karşı da dayanıklıdır. Bu konuda taşıyıcı ahşap malzeme elemanın yangın esnasında enine kesit alanını koruyabildiği sürece çelik konstrüksiyon malzemesinden bile daha fazla dayanıma sahip olduğu gözlemlenmiştir.” diyerek, ahşap konutlarda yangın riskinin yüksek olduğu ön yargısının yersiz olduğunu kaydetti.
İnşaat Yüksek Mühendisi Fatih Söylemez: Ahşap Yapı Elemanları İle İnşa Edilen Binalar, Betonarme Yapılara Göre Daha Hafif
AHŞAPDER ve BTÜ işbirliğinde düzenlenen seminerin son konuşmacısı İnşaat Yüksek Mühendisi Fatih Söylemez oldu. Söylemez, sunumunda ahşap malzemelerin yapı elemanı olarak kullanımındaki hesaplama yöntemleri konusunda bilgi paylaştı. Fatih Söylemez, çok katlı binaların ahşap yapı elemanları ile inşa edilmesinin, betonarme yapılara göre daha hafif olacağına değindiği konuşmasında, ahşap malzemelerin özelliklerinin yapıda kullanılacak olduğu noktaya göre belirlenmesinin ve yapının doğru mühendislik hesapları ile imal edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.