Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem, Türkiye’nin ilk kadın jeoloğu. Jeolog kelimesinin ‘civelek’ diye bilindiği 1940’lı yıllardan itibaren bütün hayatını depremle mücadeleye adayan, Türkiye Jeologlar Birliği’ni kuran, Milletvekilliği macerasında bile bilime hizmet için çalışan biriydi. Erdem’in Haritaları hala güncelliğini koruyor. Atatürk’ün emriyle 1932 Yılında jeoloji öğrenimi için Avrupa’ya gönderilen Profesör. Dr Nuriye Pınar 1999 Depremini incelemiş ve görüşünü açıklamıştı. Nuriye Hanım 2006 yılında vefat etti.
‘İstanbul için tehlike yok..’
Bugünkü deprembilimcilerin, Jeoloji bilgilerinin zayıf olduğunu savunan Erdem, 60 yıl önce kendisinin ciltler halinde yayınladığı deprem haritalarının, bugün yeni bilgiler gibi sunulduğunu iddia ediyor. Erdem, karamsar tablolar çizen bilim adamlarının aksine, İstanbul için şunları söylüyordu: "Marmara Denizi’ndeki üç çukurun faylı durumlarının kesin olmadığı görülüyor. İzmit depreminde, çukurlarda bir değişme olmadı. İzmit depremiyle sismik enerji, batıya değil, doğuya doğru hareket etti. 1894 yıkıcı depreminden sonra İstanbul, 1999 depremiyle sırasını savdı. Büyük bir enerjinin toplanabilmesi için en az 100 yıl geçmesi gerekir. 1912 depreminde olduğu gibi, Mürefte’de deprem olacaktır ama bu İstanbul’u fazla etkilemez."
Nixon’ı da etkiledi
Erdem, Anadolu’da sismik araştırmalar yaptığı o günleri şöyle anlatıyordu: "Yenice’de fayları izlerken, bölgedeki insanlar beni duyunca, ‘Çok iyi bir civelek gelmiş, araştırma yapıyormuş’ diyorlardı. 1956 yılında ABD’de ilk kez yapılan Dünya Deprem Mühendisleri Konferansı’na da tek kadın jeolog olarak katıldım. ABD Senatosu’nda beni takdim ederlerken, Başkan Nixon, ‘Dr. Pınar, lütfen burada deprem yapmayın’ dedi."
Ve Yassıada macerası
1940’lı yıllarda bilinmeyen birçok fayı da tespit ederek Türkiye Deprem Haritası’na yerleştiren Prof. Erdem, Çanakkale’ye fay incelemesine geldiğinde, parti toplantısında bulunan dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile tanışmış. Deprem tehlikesini anlatınca kendini Meclis’te bulan genç bilim kadınından etkilenen Menderes, Erdem’i iki dönem İzmir milletvekili yapmış. Ancak bu siyasi macera, 1960 İhtilali ile Yassıada’da bitmiş ve Prof. Erdem’in 2.5 yıllık cezaevi çilesi başlamış. Bugüne kadar, Türkiye Jeologlar Birliği ve Türkiye Jeoloji Kurumu’nu kurarak başkanlık yapan Erdem, Türk Kadınlar Konseyi İstanbul Şube Başkanlığı da yaptı.
1950 yılında yayımladığı, bugün yenilenerek yeniden basılan ‘Türkiye Depremleri İzahlı Kataloğu’ ise, günümüzde de bilim adamlarının bilgi kaynağı olmaya devam ediyor.
Prof. Erdem, Türkiye’de jeologlara ‘civelek’ dendiği dönemlerde yaptığı bilimsel çalışmalarla Türk kadınının adını taa Amerika’larda duyurdu...İstanbul Üniversitesi Jeoloji Kürsüsünde kendisi gibi Avrupa’ya eğitim için gönderilen İhsan Ketin ile birlikte 1940’lardan itibaren bir çok Jeolog yetiştirerek, Türk Milletine büyük katkı sağlamıştır. Bugün bu iki Hocayı anan pek az kişi kalmıştır. Kuzey Anadolu Fay Hattını bulan, İhsan Ketin ile Marmara Bölgesi’nin Deprem Haritalarını çizerek geleceğe bilgi bırakmıştır.
Deprem olduğunda TV ekranlarına çıkıp İstanbul için kötü senaryolar çizen depremciler, bu iki hocanın çalışmalarını araştırıyorlar mı? Esas sorun budur…
http://www.bursaarena.com.tr/prof-nuriye-pinar-istanbul-da-100-yil-deprem-olmaz-makale,4092.html
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.